Home   Sitemap   Contact   Links   Kind&Zorg magazine
Kinderen - Jongeren - Ouders
Rechten van het kind in de medische zorg
lees onze handvesten

Kindvriendelijk onder narcose

Kinderen die onder narcose moeten worden behandeld, zijn vaak minder angstig als hun vader of moeder erbij is op het moment dat zij in slaap worden gebracht. Kies daarom voor een ziekenhuis waar u bij uw kind kunt zijn op het moment dat de narcose wordt ingeleid. Veel ziekenhuizen bieden die mogelijkheid indien het een geplande opname betreft waarbij zeker is dat het kind nuchter is. Maar ook bij een spoedopname is het van belang aanwezig te zijn bij de inleiding van de narcose. Helaas biedt nog niet de helft van alle ziekenhuizen ouders de gelegenheid ook dan bij hun kind te zijn. Ga daarom eens na wat de ziekenhuizen bij u in de buurt te bieden hebben, ook zonder dat er van een spoedopname sprake is. Wellicht kunt u er uw voordeel mee doen als het ooit nodig zou zijn.
Let bij de keuze van een ziekenhuis ook op de mogelijkheid aanwezig te mogen zijn in de uitslaapkamer, waar uw kind verblijft vlak na de operatie. Kinderen zijn vaak verward al zij bijkomen uit de narcose; zij raken minder snel in paniek als hun vader of moeder dan bij hen is.
 
Spreekuur anesthesioloog
Als uw kind een geplande operatie moet ondergaan, doet u er goed aan een ziekenhuis te kiezen waar het tot de standaardprocedure behoort dat ouders en kind voorafgaand aan de ingreep een bezoek brengen aan de anesthesioloog. Een groot aantal ziekenhuizen kent hiervoor een speciaal anesthesiespreekuur. 'Voorafgaand aan de ingreep' wil zeggen, dat het bezoek aan de anesthesioloog plaatsvindt vůůr de dag van de opname dan wel vůůr de dag van de operatie.
Het bezoek aan de anesthesioloog heeft een drieledig doel. Allereerst gaat het erom dat het kind door de anesthesioloog wordt onderzocht. Daarnaast biedt het spreekuur de ouders de mogelijkheid informatie te krijgen, en zo nodig vragen te stellen, over zaken als: de vorm van anesthesie die zal worden toegepast, het nuchter zijn en de pijnbestrijding na de ingreep. Een derde aspect is dat de anesthesioloog de ouders om toestemming voor de anesthesie vraagt, dit conform de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
 
Klik hier voor meer adviezen aan ouders over:

 

 

 

Informeer bij doorverwijzing naar een ziekenhuis altijd eerst of het ziekenhuis kindgericht is.

In een kindgericht ziekenhuis:

  • zijn ouders welkom om bij hun kind te blijven;
  • mogen ouders aanwezig zijn als hun kind onder narcose wordt gebracht;
  • mogen ouders aanwezig zijn op de uitslaapkamer als hun kind bijkomt uit de narcose;
  • ligt het kind op een kinderafdeling;
  • worden kinderen nooit samen met volwassen patiŽnten verpleegd;
  • worden kinderen verpleegd door kinderverpleeg-kundigen;
  • kunnen ouders naast het bed van hun kind overnachten als het 's nachts in het ziekenhuis moet blijven (rooming-in);
  • wordt het kind enige tijd vůůr de opname verwacht op het anesthesie-spreekuur.