Home   Sitemap   Contact   Links   Kind&Zorg magazine
Kinderen - Jongeren - Ouders
Rechten van het kind in de medische zorg
lees onze handvesten

Waarom is voorbereiding belangrijk en wie kan mijn kind het best voorbereiden?

Voor kinderen is een opname in het ziekenhuis vaak erg spannend en ingrijpend. Ze weten niet wat hen te wachten staat en zijn vaak bang dat de behandeling pijn doet. Moet je kind binnenkort naar het ziekenhuis of andere zorgorganisatie? Bereid het dan zo goed als mogelijk voor op de behandeling, onderzoek of  opname.

Een duidelijke en afgestemde voorbereiding is erg belangrijk. Dit geeft het kind gevoel van controle over de situatie en vermindert kans op trauma. Het maakt het niet persť minder spannend en het geeft geen garantie dat het soepel zal verlopen, wel wordt deze kans vergroot en is het helpend voor de verwerking nadien. Voor een kind is het belangrijk om voorbereid te worden gericht op de zintuigen. Wat gaat hij zien, voelen, horen en ruiken?

Wanneer een ouder goed weet wat er gaat gebeuren, met welke materialen het kind te maken krijgt en in welke ruimtes het kind komt, kan een ouder het kind zelf voorbereiden. Belangrijk is dan wel dat een ouder zich ontspannen voelt en een zelfverzekerde houding heeft. Een ouder kent het kind het best, weet welke taal het kind begrijpt, welke eerdere (spannende) ervaringen het kind heeft gehad en hoe hij hierop af kan stemmen. Een ouder is het best in staat verkeerde voorstellingen van het kind te herkennen en te corrigeren, diens fantasieŽn af te zwakken en de werkelijkheid duidelijk te maken.

Wanneer een ouder niet precies weet wat het kind mee gaat maken en/of mogelijk zelf ook gespannen is, kan het best een afspraak gemaakt worden met een pedagogisch medewerker van de afdeling pedagogische zorg van de zorgverlener. Zij heeft veel ervaring in het voorbereiden van kinderen op medische ingrepen, heeft voorbereidingsmateriaal aangepast op leeftijd tot haar beschikking en weet wat het kind mee gaat maken. Vaak kan er al geoefend worden met de materialen en kunnen ruimtes bekeken worden. Van te voren kan besproken worden hoe er afgestemd kan worden op uw kind en tijdens de voorbereiding kan de ouder vertalen naar het kind wanneer dit nodig is. Thuis kan de ouder de (herhalende) vragen van het kind dan goed beantwoorden.

Algemene tips voor voorbereiding;
- Neem rustig de tijd.
- Vraag wat het kind al weet en nog wil weten.
- Houd rekening met het tijdsbesef van uw kind (voor sommige kinderen is het fijn om kort van te voren voorbereid te worden, andere kinderen hebben juist meer verwerkingstijd nodig)
- Bereid uw kind niet vlak voor het slapen gaan voor.
- Beantwoord vragen altijd eerlijk. Draai er niet omheen, maar maak het ook niet zwaarder.
- Benoem alleen wat het kind bewust mee gaat maken.
- Gebruik materialen om het verhaal te ondersteunen (zoals doktersspullen, boeken, folders, internet)
- Maak indien nodig een plan hoe het kind het best ondersteund kan worden tijdens een onderzoek of behandeling. Geef het kind handvaten wat hij kan doen tijdens de medische handeling en vraag wat het kind van u verlangt.
- Maak uitvoerbare afspraken en bespreek gemaakte afspraken vooraf met het medisch personeel.

Een voorbereiding is belangrijk voor kinderen van 0 tot 18 jaar. De kleinste bereid je voor door op het moment te vertellen wat er gebeurt. De rust die de ouder/ zorgverlener uitstraalt wordt door het kind gevoeld. Voor peuters en kleuters speel je in op herkenning van materialen en vanaf de basisschool ga je de stappen concreet bespreken en visualiseren. Voor tieners is digitale informatie (on-line) aansluitend. Onderschat echter niet de impact voor hen en neem ook een rustig moment om het met ze te bespreken. Vraag wat ze verwachten, heb aandacht voor hun gedachten, vragen en gevoelens en bespreek wat voor soort ondersteuning ze als prettig ervaren.


* Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met het Pedagogisch Medewerkersteam Rijnstate Arnhem en de Vakgroep Pedagogische Zorg in het ziekenhuis.


 

 

 

Informeer bij doorverwijzing naar een ziekenhuis altijd eerst of het ziekenhuis kindgericht is.

In een kindgericht ziekenhuis:

  • zijn ouders welkom om bij hun kind te blijven;
  • mogen ouders aanwezig zijn als hun kind onder narcose wordt gebracht;
  • mogen ouders aanwezig zijn op de uitslaapkamer als hun kind bijkomt uit de narcose;
  • ligt het kind op een kinderafdeling;
  • worden kinderen nooit samen met volwassen patiŽnten verpleegd;
  • worden kinderen verpleegd door kinderverpleeg-kundigen;
  • kunnen ouders naast het bed van hun kind overnachten als het 's nachts in het ziekenhuis moet blijven (rooming-in);
  • wordt het kind enige tijd vůůr de opname verwacht op het anesthesie-spreekuur.