Home   Sitemap   Contact   Links   Kind&Zorg magazine
Publicaties
Rechten van het kind in de medische zorg
lees onze handvesten

Het BeterBoek

Stichting Kind en Ziekenhuis en Bureau Méteau zijn samenwerkingspartners in het BeterBoek. 
Het BeterBoek is een educatieve uitgave waarin kinderen direct worden aangesproken.
Een ziekenhuisopname is voor zowel kinderen als ouders een ingrijpende gebeurtenis. Je belandt
in een onbekende omgeving en doet veel nieuwe indrukken op. Dat zorgt vaak voor onrust en onzekerheid. Met de juiste zorg en voorlichting kunnen kinderen op hun gemak worden gesteld:
Waar ben je nu? Wie ontmoet je in het ziekenhuis? Waarom krijg je een bepaald onderzoek? Het BeterBoek streeft ernaar om met de juiste informatie en voorlichting de zorgen en angst voor hetgeen er te gebeuren staat te minimaliseren. Er zijn twee versies: Het BeterBoek met Dobi Dartel voor kinderen van 2 tot 6 jaar en Het BeterBoek met Tiemo voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Het boek wordt inmiddels in 60 Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. Het BeterBoek is en blijft eigendom van het kind. Na de opname gaat het boek met daarin alle uitleg, berichten, foto’s en ervaringen mee naar huis. Op die manier is de uitgave voor het kind een waardevolle herinnering aan de tijd in het ziekenhuis.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Samenwerking K&Z en Bureau Méteau
Bureau Méteau is specialist op het terrein van kinderzorgcommunicatie. Zij maken educatieve materialen voor kinderen in de gezondheidszorg. Daarnaast verzorgt Bureau Méteau patiëntenvoorlichting die aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Hierbij maken zij gebruik van interactieve elementen en uitleg in duidelijke taal. Het optimaliseren van de communicatie tussen zorgverleners, ouders en kinderen staat voorop. Dit streven sluit uitstekend aan bij de doelstellingen van Stichting Kind en Ziekenhuis. Daarom hebben we besloten tot een samenwerking. Stichting Kind en Ziekenhuis draagt inhoudelijk bij aan de inhoud van Het BeterBoek. Bureau Méteau brengt Stichting Kind en Ziekenhuis op zijn beurt middels deze publicatie onder de aandacht bij zieke kinderen en hun ouders. Zo weten zij beter de weg te vinden naar informatie en advies en kunnen ze, door het invullen van de ervaringsmonitor, bijdragen aan het onderzoek naar de kindgerichtheid van ziekenhuizen.