Home   Sitemap   Contact   Links   Kind&Zorg magazine
Rechten van het kind in de medische zorg
lees onze handvesten

Beloning voor kindgerichte zorg: Eerste Gouden Smileys aan ziekenhuizen uitgereikt op 13 februari

Uitgegeven op woensdag 6 februari 2013

P.E.R.S.B.E.R.I.C.H.T.

Utrecht, 6 februari 2013

Beloning voor kindgerichte zorg:
Eerste Gouden Smileys aan ziekenhuizen uitgereikt.

Op woensdag 13 februari, zullen in het auditorium van het Tilburgse TweeSteden ziekenhuis de eerste Gouden Smileys worden uitgereikt door de directeur en voorzitter van Stichting Kind en Ziekenhuis. Na een pilot met negen Nederlandse ziekenhuizen* moet dan duidelijk worden welke ziekenhuizen in één keer aan de uitgebreide criteria voldoen om de Gouden Smiley te mogen voeren.

De uitreiking zal plaatsvinden om half vier ‘s middags en wordt voorafgegaan door een werkconferentie, waarvan het programma hieronder staat afgebeeld.

Met de uitbreiding van de “gewone” Smileys, die stichting Kind en Ziekenhuis al ruim tien jaar aan ziekenhuizen uitreikt,  naar brons, zilver en goud heeft de directeur van Stichting Kind en Ziekenhuis, Hester Rippen, een duidelijk doel voor ogen: De ziekenhuizen nu stimuleren om naar het volgende niveau te gaan. De eisen uit de bestaande Smiley zijn namelijk wat ons betreft nu de norm, we vinden het in deze tijd het minste wat je mag verwachten aan kindgerichtheid. Daarnaast was het tijd voor een nieuwe, moderne, ona

fhankelijke toetsing van kinder (dag) afdelingen en kraamzorg.”

Kinderen en ouders krijgen meer inspraak.
Om een Smiley te krijgen moesten ziekenhuizen aan bepaalde eisen voldoen. Zo geldt voor de kinderafdeling onder andere de eis dat ouders de hele dag bij hun kind kunnen zijn, dat altijd één van de ouders kan blijven slapen bij het kind, dat ouders aanwezig kunnen zijn bij het inleiden van narcose en dat ze aanwezig kunnen zijn als hun kind uit de narcose ontwaakt.

Vanaf nu kunnen ziekenhuizen ook een Zilveren of Gouden Smiley halen. Daarbij zullen de stem van jongeren en ouders zwaar worden meegewogen en vastgelegd in de hiervoor special ontwikkelde ‘ChildPatientSenseMonitor’.

Hester Rippen: “We gaan met deze ervaringsmonitor kinderen en ouders vragen naar hun perceptie van de zorg. Dit doen we op een zodanig makkelijke manier dat het nu mogelijk is om informatie over ziekenhuiservaringen zo te vangen dat er toch op grootschalige kwantitatieve wijze over gerapporteerd kan worden, een unieke kwaliteistoets. Er is ook een afzonderlijke medewerkersmonitor ontwikkeld, de ‘HealthPersonnelSenseMonitor’ en in de pilot is al gebleken dat personeel dat met kinderen te maken krijgt hierdoor extra worden geprikkeld om kindvriendelijk te werken, omdat werken met kinderen nu eenmaal, specifieke eisen stelt.”

Visitatie teams.
Om een Zilveren of Gouden Smiley te halen moeten ziekenhuizen voortaan niet meer alleen aan bepaalde eisen voldoen, maar ook een visitatie team ontvangen en de 32 criteria bespreken waarop wordt getoetst. Hester Rippen: “En dan moeten ze ook nog meewerken om ouders, kinderen, familie etc. te werven voor de ervaringsmonitor. Hiermee krijgen we dus goed inzicht in het kindvriendelijk handelen van alle betrokkenen.”

Pilot.
Inmiddels is met negen ziekenhuizen in een pilot het gehele traject van invullen van de ervaringsmonitor, vragenlijsten, visitatie en rapportage doorlopen en worden de uitkomsten aanstaande woensdag bekend gemaakt.

Uiteraard bent u van harte welkom op de werkconferentie of bij de uitreiking van de eerste Gouden Smileys. Klik hier om u aan te melden

* Deelnemende pilotziekenhuizen:
Amphia Ziekenhuis (Breda); Deventer Ziekenhuis; Diakonessenhuis (Utrecht); Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam); Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch); Maxima Medisch Centrum (Eindhoven); Scheper Ziekenhuis (Emmen); TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg); Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht).

Gouden Smiley werkconferentie:
Wanneer: woensdag 13 februari 2013
Tijd: 13.30 uur tot 17.30 uur
Waar: Auditorium, TweeSteden ziekenhuis - Tilburg (1ste gevisiteerde ziekenhuis)

Programma:
13.30 uur -Welkom
De Smiley; waar komen we vandaan en waar staan we nu? (o.a. de nieuwe ervaringsmonitoren)
door Hester Rippen - directeur Stichting Kind en Ziekenhuis
13.40 uur -Hoe zijn de pilots verlopen?
Een boeiende reflectie vanuit 3 perspectieven: K&Z, de visitatieteams en de pilot ziekenhuizen
door Cees ten Broeke - projectmanager Pilots

14.10 uur -Kindgerichte zorg - Hoe kijkt de wereld hier tegenaan?
Overzicht van kindgerichte zorg in de internationale literatuur gekoppeld aan de thema’s van K&Z door Michèle Geizenberg - Master Student Management, Policy-analysis & Entreprenuerschip in the Health and Life Sciences
14.35 uur -Het verhaal van een vader
Een ontroerend verhaal met een leerzame boodschap voor de zorgprofessionals
door Rijk Verweij - ervaringsdeskundige vader

15.00 uur -Pauze
15.30 uur -Uitreiking behaalde Gouden Smileys
Uitreiking van de eerste Gouden Smileys
door de voorzitter van het bestuur en de directeur van Stichting Kind en Ziekenhuis
16.30 uur -Afsluiting: hapje en drankje
napraten
17.30 uur -Einde

Meer informatie over Gouden Smiley klik hier voor een artikel uit ons laatste tijdschrift

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor redactie:
Voor vragen kunt u bellen met Hester Rippen op 030- 291 67 36 of 06 281 78 238 voor alle overige informatie en aanmelden, zie onderstaande gegevens.

25-08-2016  augustus 2016
16-06-2016  Juni 2016