Home   Sitemap   Contact   Links   Kind&Zorg magazine
Rechten van het kind in de medische zorg
lees onze handvesten

Beloning voor kindgerichte zorg: Eerste Gouden Smileys aan ziekenhuizen uitgereikt

Uitgegeven op woensdag 13 februari 2013

Klik hier voor de reportage van de uitreiking door I13

Vanmiddag zijn in het auditorium van het Tilburgse TweeSteden Ziekenhuis de eerste Gouden Smileys uitgereikt aan 5 ziekenhuizen.

Ziekenhuizen kunnen een Gouden Smiley verdienen als ze voldoen aan de criteria voor kindgerichte zorg. Na een pilot met negen Nederlandse ziekenhuizen heeft Stichting Kind en Ziekenhuis de Gouden Smileys uitgereikt aan: Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam); Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch); Scheper Ziekenhuis (Emmen); TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg); Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht).

Met het omvormen van de “gewone” Smileys, die stichting Kind en Ziekenhuis al ruim tien jaar aan ziekenhuizen uitreikt, naar een bronzen, zilveren en gouden variant heeft Hester Rippen, de directeur van Stichting Kind en Ziekenhuis, een duidelijk doel voor ogen: de ziekenhuizen stimuleren om naar het volgende niveau te gaan. “De eisen uit de bestaande Smiley zijn wat ons betreft nu de norm, dus een Bronzen Smiley waard. We vinden het in deze tijd het minste wat je mag verwachten aan kindgerichtheid. Daarnaast was het tijd voor een nieuwe, moderne, onafhankelijke toetsing van kinderafdelingen in ziekenhuizen”

Kinderen en ouders krijgen meer inspraak
Om een Bronzen Smiley te krijgen moeten ziekenhuizen aan bepaalde eisen voldoen. Zo geldt voor de kinderafdeling onder andere de eis dat ouders de hele dag bij hun kind kunnen zijn, dat altijd één van de ouders kan blijven slapen bij het kind, dat ouders aanwezig kunnen zijn bij het inleiden van narcose en dat ze aanwezig kunnen zijn als hun kind uit de narcose ontwaakt.
Bij de Zilveren en Gouden Smiley wordt de stem van jongeren en ouders zwaar meegewogen via de speciaal ontwikkelde ‘ChildPatientSenseMonitor’.

Hester Rippen: “We gaan met deze ervaringsmonitor kinderen en ouders vragen naar hun perceptie van de zorg. Dit doen we op een zodanig makkelijke manier dat het nu mogelijk is om informatie over ziekenhuiservaringen zo te vangen dat er toch op grootschalige kwantitatieve wijze over gerapporteerd kan worden, een unieke kwaliteitstoets. Er is ook een afzonderlijke medewerkersmonitor ontwikkeld, de ‘HealthPersonnelSenseMonitor’. In de pilot is al gebleken dat personeel hierdoor extra wordt geprikkeld om kindvriendelijk te werken.”

Visitatie teams
Om een Zilveren of Gouden Smiley te halen moeten ziekenhuizen voortaan niet meer alleen aan bepaalde eisen voldoen, maar ook een visitatie team ontvangen en de 32 criteria bespreken waarop wordt getoetst. Hester Rippen: “En dan moeten ze ook nog meewerken om ouders, kinderen, familie etc. te werven voor de ervaringsmonitor. Hiermee krijgen we dus goed inzicht in het kindvriendelijk handelen van alle betrokkenen.”

Bijschrift bij foto: Hester Rippen(directeur) en Mieke Schuurman (voorzitter) reiken de eerste Gouden Smileys uit aan:

Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam); Jeroen BoschZiekenhuis (Den Bosch); Scheper Ziekenhuis (Emmen); TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg); Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht).
Fotografie: Joost Pistorius

Bekijk ook het mooie item op RTV Utrecht